Sådan tænder du op i din brændeovn

Det er hyggeligt at sidde foran en brændeovn og kigge på ilden og mærke dens varme. Hvis du skal tænde op i en brændeovn, kræver det nogle grundlæggende skridt for at opnå en effektiv og sikker ild. Læs med videre her.

Her er en trin-for-trin guide

Hvis du er usikker på, hvordan du tænder op i en brændeovn, kan du følge denne guide. Du skal blot sørge for at have tørt brænde skåret i passende længder (30 til 40 centimeter), tændstikker, optændingspinde og avispapir klar. 

  1. Forbered brændeovnen ved at åbne dens dør og fjerne eventuel aske. Sørg for, at luftspjældet er åbent, så der er tilstrækkelig med luft til forbrænding.
  2. Arranger brændet i brændeovnen ved at starte med mindre stykker i bunden og gradvist bygge op med større stykker. Undgå at pakke brænde for tæt.
  3. Brug tændstikker til at antænde aviserne, der lægges i bunden. Lad ilden få fat i træet og begynde at brænde. Luk derefter brændeovnens dør næsten helt i for stadig at give tilstrækkelig luft, men uden at kvæle flammerne.

Efterhånden som ilden udvikler sig, kan du justere luftspjældet for at regulere forbrændingen. Hold øje med flammerne og sørg for, at de har tilstrækkeligt med ilt for at brænde rent og effektivt.

  1. Når flammerne er godt etablerede, kan du tilføje større stykker brænde efter behov for at holde gang i ilden.

Når du er færdig med de ovenstående fire trin, kan du læne dig tilbage og bare nyde brændeovnens flammer og varme.